Gräddbullar och otrohetsaffärer

Jag förstår att det har varit en lång och plågsam väntan på ett livstecken från Ernstheimer och flera av er negligerade stackare har säkerligen med stor omsorg dagligen ögnat igenom dödsrunorna i olika blaskor för att få klarhet i de illmariga rykten som florerat de senaste månaderna. Har Ernstheimer lämnat in handduken, kolat vippen, trillat av pinn, begett sig de sälla jaktmarkerna etc? Det är dags att ta död på mytbildningar för, om vi ska vara ärliga, nu har det gått för långt.
Ryktesspridningen har avverkat otaliga teorier med allt ifrån att Ernstheimer ska ha kämpat in i det sista med en elakartad skrivkramp till att Ernstheimers skyndsamt ökande blaserade inställning till konsten och livet i stort orsakat en mental kortslutning med otillräknelighet som följd.
Det här är på intet sätt sant utan sanningen finner man istället lite längre ut i periferin. Situationen är nämligen den att Ernstheimer den senaste tiden plågats av en vidrig skilsmässa som ingen annan egentligen ska behöva vara del av. Uppbrottets bakgrund är en otrohetsaffär som vi utan vidare kan kalla Mannheimer/wordpress.com. Men jag är inte den som offentligt ska kasta den första stenen då mina relationsmässiga tillkortakommanden varit en ack så bidragande orsak till uppbrottet.
För tillfället behöver vi inte gå längre med det här, såret är redan infekterat som det är, utan det här inlägget får råda som en hälsning om att jag börjar se ljuset i tunneln även om allting inte är klart hur framtiden kommer att se ut. Skulle till exempel Carola fortsätta att leverera om hon efter sin skilsmässa levt vidare med Sögaard som ett identitetsbärande emblem?

När det är sagt ska vi snabbt försöka närma oss det här inläggets kärna. Det väcktes då jag nyligen såg ett avsnitt av ungdomsserien Ebba & Didrik. Egentligen har diskussionsämnet varit på tapeten vid flera andra tillfällen tidigare, men nu tyckte jag att digniteten på nyss nämnda TV-serie är så pass pregnant att jag ansåg mig ha fått tillräckligt med vatten på min kvarn.
I serien ställer Teofil Didrik på ända med spörsmålet: "vill du ha en gräddbulle?". Nej, på ända är lite att ta i då Didrik var helt införstådd med begreppets semantik och hurtigt mumsade i sig av den delikata äggvitevispade och kokosförsedda bakelsen.
För mig står det klart att begreppet "gräddbulle" helt tillbörligt begagnades av Teofil, men jag är smärtsamt medveten om att min ståndpunkt har sina belackare.
Många anser att dessa bakverk går under namnet Mums-mums, men det är egentligen bara ett Cloetta-varumärke och kan inte alls med fördel användas som samlingsnamn för alla varianter av delikatessen.
Ett annat, helt logiskt, argument som syftar till att ge mina dito transparens är att innehållet av grädde i bullarna inte alls står i paritet med innehållet i namnet "gräddbulle". Med andra ord, här har vi samma dilemma som med den besläktade bollen som felaktigt påstår sig innehålla "neger", men den diskussionen har vi inte plats för här. Istället för båda begreppen "grädd" och "neger" en abstrakt tillvaro i sina sammansättningar och torde undslippa enfaldiga argument av den sorten.
På samma sätt har många plockat fram sin geometriska hjälpmedel för att undersöka om formen på gräddbullen egentligen kan kvalificeras som en "bulle". Dylika tongångar har jag inget som helst gehör för då "bullar" ständigt gör revolt och vägrar att placeras in i ett formmässigt fack. I Stockholm kan de till exempel anta formen av en taxi där den gräddbullen är slang för den lyxigare varianten, men nu ska vi inte göra misstaget att blanda in Stockholm i logiska och intellektuella diskussioner.

57734-10


När jag har försökt skaffa mig underlag för det här ämnet har det framkommit en del matnyttig information som jag inte ska undanhålla er. Tydligen, och här finner vi säkerligen en stor del av lösningen på problemet, är gräddbullen "ett skånskt bakverk, gjort på vispad äggvita, gelatin och socker. Denna smet klickas ut på ett kexrån (kex med k-ljud red.anm) varvid allting doppas i smält choklad. /.../ De brukar framförallt säljas vid marknader runtom i Skåne.", som informationen lyder på susning.nu. Därutöver finner jag annan information om att den skånska orten Åstorp tidigare gick under det pretentiösa namnet "gräddbullens Mecka".
Under min uppväxt har det synnerligen ofta kommit försäljare till dörren, inte sällan på fredagar, som till ockerpriser och ett förbarmande om bidrag till en skolresa sålt väl tilltagna lådor med gräddbullar, men jag har hela tiden levt i tron om att det är en ynnest som alla svenska barn fått ta del av, men jag kan komma att bli tvungen att revidera min världsbild om det visar sig vara helt uppåt väggarna.
Är det så här? Har resten av Sverige inte kommit längre än att de får hålla tillgodo med sina kokosbefriade (visserligen finns det "riktiga" gräddbullar utan kokos men av gräddbullsätare med lite aktning ratas dem, förutom i ett fall som jag återkommer till snart) Mums-mums, Cloettas undermåliga substitut? Eller har susning.nu som så ofta förr inte alls någon susning utan har blivit utsatt för någon hacker från någon skånsk lobbygrupp som tröttnat på att hylla snapphanar och vill vara fräscha och radera spettekakan som det officiella landskapsbakverket och tagit genvägar i sin kampanj?

Det här kan jag inte veta med tvärsäkerhet veta, men jag kan berätta om när jag och en frekvent läsare av den här bloggen en löningsfredag fick ett gräddbullssug (ursäkta om det lät ekivokt) och for runt i Kalmars två (2!) stormarknader och försökte få affärsbiträden att expediera oss i gräddbullsdjungeln. Men utbudet var skralt minst sagt och vi fick, efter mer än en halvtimmes köande, åka hem med svansen och Mums-mumsen omvartannat mellan benen.
När jag är i Helsingör händer det inte sällan att jag gör ett stopp i den anrika glassbutiken Brosträde där man kan få kulglass med grädde och sylt och en gräddbulle på toppen. Det här ser till att det alltid är lång kö in i butiken trots att man inte utökat sitt fem smaker (pistage, jordgubb, choklad, nougat och vanilj) stora utbud sedan jag var ung. Det torde med andra ord finnas en pengar att tjäna även i Sverige på den idén om någon inte redan gjort det. Folk som skrivit om sitt besök på Brosträde (där bilden nedan är tagen) på nätet har i flera fall benämnt kronan på verket som en skumboll (vilket kan vara ett logiskt namn i sammanhanget, men korrekt är det emellertid inte) eller chokladboll, som återigen för tankarna till den där besläktade bollen med ett minst lika stort namndilemma. Det är i det här fallet då den nakna varianten utan kokos är att föredra.

57734-12

Så diskussionen slutar förhoppningsvis inte här. Nu får ni, alla läsare med era geo- och demografiska variationer, upplysa oss om er relation med gräddbullen. Faller det här väl ut är jag beredd att även gå på djupet med en annan, enligt hörsägen, skånsk specialitet (möjligen en Helsingborgsangelägenhet?): bulle med bulle. Men tills vidare kan ni fundera över var och hur ni träffat på gräddbullen, vad ni kallar den och egentligen allt annat som har med den att göra.

Till sist ska jag avsluta med en lista som binder ihop inlägget. Nedan listas fem av de mest skandalösa otrohetsaffärerna i modern tid. Svennis har jag givetvis inte med. Jag tror fortfarande inte en sekund på att någon har haft sex med honom de senaste trettio åren.

Topp 5 otrohetsaffärer:
5. David Beckham/Rebecca Loos
4. Eva Dahlgren/Efva Attling
3. Helge Fossmo/Knutby
2. Magnus Härenstam/Christina Wendel
1. Mannheimer/wordpress.com

Kommentarer
Postat av: Norrlandspatrioten

Det heter mums-mums, efterblivna skåningar!

2007-08-21 @ 11:42:08
Postat av: Stonie

Norrlandspatrioten: Ät mina skjorts! Mumsmums är varumärket precis som den gode estradören anmärker. Bara för att du är från en del av Sverige där det inte talas svenska, så är det konstigt att du missade den meningen.
Denne: Ska vi starta café med Brosträdeglassen, Westerbergare, Snickers med bestick och flamme/java i sortimentet?

Postat av: Ernstheimer?

Hej älskling!
Ett alldeles utomordentligt bra inlägg! Men måste nog bekräfta att gräddbulle med kokos visst finns så långt upp i norr som de värmländska skogarna.
Och även här är det jobbiga ungar som säljer dem. Ja, till och med jag har nog tvingats ut och försöka tvinga på gamla tanter och gubbs gräddisar.

2007-08-21 @ 12:14:22
Postat av: Marlon Brando

Men en gräddbulle utan grädde känns fortfarande inte rätt, och ja, jag vet att jag en en av förespråkarna av ordet "negerboll" trots att de inte innehåller negrer så jag kansks inte ska vara för hård... Hemma i väst kallar vi dessa "gräddbullar utan grädde" för "munkar", men det kanske bara gäller den något högre och toppiga version, och inte den lägre "mumsmums-versionen" av "bullen". För att nu inte använda hela årets ranson av sitationsmärken avrundar jag lite snabbt här och konstaterar att vad företeelsen än ska kallas så är det en god sådan, men på en glass hör den inte hemma, där vill vi ha riktig grädde istället!

2007-08-21 @ 12:29:43
URL: http://25tolife.wordpress.com
Postat av: Lasselainen

Måste bara tillägga att allt med avsaknad av grädde är dåligt. När det dessutom utger sig för att vara gräddigt så blir det ju bara larvigt. Skärpning!

2007-08-21 @ 22:24:54
Postat av: Ernst

Som språkvetare vill jag främja den språkliga konsekvensen, förståelsen och logiken, vilket gör att "munkar" ter sig helt uppåt väggarna i det här sammanhanget när det begreppet för de flesta betyder något helt annat. Och på glassen utesluter inte det ena det andra. Sylt och grädde är en självklarhet som ett vaket öga även kan se på bilden och i inlägget, men innan du provat med en gräddbulle tycker jag inte att du helt ska avfärda tanken.

2007-08-21 @ 22:54:31
Postat av: Marlon Brando

Vet också att "munkar" kanske inte är ett bra ord för dem, men vill minnas att det är vad de kallas i mina trakter.. Och "gräddebulle" är fan inte mkt bättre.. "Skumbulle" kanske?

2007-08-22 @ 17:09:38
URL: http://25tolife.wordpress.com
Postat av: Ernst

Marlon Brando: Antagligen bara ett stavfel, men inte "gräddebulle" utan och gräddbulle, och man kan tycka vad man vill om namnet, men det är vad det heter. Skumbulle hade kanske varit bättre från början, då "skum" är betydligt mer godtyckligt än "grädd", men det är inte ovanligt att konfekt och bakelser har abstrakta lockande titlar. "Grädd" låter ju betydligt mer inbjudande än "skum, som vi alla vet att man har i "slidan när man är klar", som Romeo Olsson diktade.

2007-08-22 @ 18:01:52
Postat av: Norrlandspatrioten

Bara meningslös och sockrad vit luftpuff.

2007-08-22 @ 20:17:07
Postat av: Marlon Brando

"... och i stjärten om man är karl. Men EKG, vad är det?"

2007-08-23 @ 15:08:49
URL: http://25tolife.wordpress.com
Postat av: För att jag kan

De där mums-mums kopiorna är ju inget annat än gamla hederliga Skånetoppar! Så det så!
Dessutom:
Kaffe utan grädde
är som kärlek utan kyssar
och kärlek utan kyssar
är väl ingen kärlek, säg?
Om du i skogen vandrar
eller uppå havet kryssar
får det inte fattas kyssar
inte heller grädde, säg
Bara glädje dagen rymmer
du får inga gräddbekymmer
Mjölkcentralens steriliserade grädde
den är jämt okay
Den står aldrig och ser sur ut
Den kan tagas med på tur ut
Vår och vinter, sommar och höst
jämt lika bra den håller sig
Minns när du köper flaskan eller tuben ner i bo'n
Naturgrädde ska det va

2007-08-24 @ 13:07:14
URL: http://inn.se
Postat av: Marlon Brando

Man trodde nästan på ett återtåg där för en stund...

2007-09-03 @ 23:39:07
URL: http://25tolife.wordpress.com
Postat av: dusko

Här har vi en frågeställning för våra svenska toppmän att bita i, om inte Göran redan har gjort det. Jag får vända mig till "Ernstheimer?" och medhålla att även jag antagligen har varit ute och sålt/ätit gräddbullar till vansinne i mina yngre dagar i den värmländska skogen.

2007-09-06 @ 10:44:38
URL: http://danielolausson.blogg.se
Postat av: Ingrid

Konstigt att Lasse drog då? Det stod ju helt still här. jag har till och med tagit bort min länk. För en blogg värdig sitt namn ska UPPDATERAS.

2007-09-12 @ 16:36:48
URL: http://ingriddim.wordpress.com
Postat av: OttO

Här heter det gräddisbullar :D står t.om på kartongerna på vissa *hihi* och i min systers glasskiosk så har vi dem på toppen av glassen också =)

2007-09-28 @ 18:36:29
URL: http://oliveira.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback