Entreprenörskap och felsägningar

Ernstheimer är tillbaka. Efter en lång, splittrad och solig sommar är Ernstheimer tillbaka som en hel människa i Kalmar igen. Och upptakten på terminen har varit allt annat än lugn, vilket inneburit att det inte förrän nu funnits vare sig tid eller ork till att komponera ihop ett värdigt inlägg.
   Men nu är det dags igen, och vi får väl se hur hög uppdateringsfrekvensen blir framöver. Prioriteten ligger i att bibehålla den höga standarden och erbjuda er läsare inlägg som inte är navelskådande eller naivt privat. Allt kommer förmodligen vara precis som vanligt så det är lika bra att köra igång direkt.

Man vill inte skriva om vad som helst i ett sånt här inlägg som ändå är lite av en nystart, så det tog en stunds betänketid innan innehållet började falla på plats. Tankegången har funnits sedan i somras då jag under en kväll lyckades skicka sms till ett värde av 40 kronor. Det är egentligen inte alls svårt att göra det, men i efterhand kan det kännas onödiga pengar att slösa.
   Och för någon helg sen var det dags igen. Sms med noll substans sändes till olika telefoner i Kalmar under kvällen och natten. Med den bakgrunden och med ett nyvunnet entrepenörskap har jag arbetat fram en produktidé som går ut på att man kan ge sin mobiltelefon ett alkolås.
   Spontant känner jag personligen att det är de ekonomiska argumenten som är viktigast i det här projektet, men då jag är långt ifrån ensam om att bli mobilklåfingrig efter ett par öl så kan jag tänka mig att det finns flera andra tunga argument. För det är ju faktiskt så att det varje lördagnatt rings en massa mobilsamtal som egentligen borde ha rationaliserats bort.

Jag har verkligen försökt tänka igenom det här. Det är klart att det ska gå att använda mobiltelefonen även om man är under alkoholens påverkan, men man borde kunna investera i något system som förhindrar på förhand givet korkade samtal och sms. Någon större tilltro till en låsanordning som bygger på att man ska blåsa har jag inte. Det torde vara svårt att realisera så jag har försökt arbeta fram ett annat system.   
   Man skulle kunna ställa in att efter 19.00 på fredagar och lördagar ska man inte kunna komma åt vissa delar av lexikonet, förslagsvis t.ex. fraser som "är du sugen?", "mamma, jag är aspackad" eller varför inte den gamla klassikern "jag!?". Det skulle säkerligen bespara en del av den ångest som är påfallande hos många en söndagförmiddag.
   På samma sätt skulle telefonen kunna självdö vid användandet av dylika fraser när det gäller samtal.
   
Vidare skulle man kunna ställa in att man under tidsperiod som ovan inte skulle kunna komma åt särskilda kontakter i telefonboken, både när det gäller samtal och sms. Det kan röra sig om t.ex. en gammal flickvän eller ett säkert kort som man i nyktert tillstånd har sinnesnärvaro nog att välja bort tio gånger av tio.
   Systemet bygger såklart mycket på att självinsikten hos användaren är hög, och det lär den vara om man känner att man är i behov av en utomstående kontroll för mobilhanteringen under festkvällarna.

Projektet är fortfarande i inledningsskedet och jag vill därför be er läsare om hjälp med att utveckla produkten genom att komma med synpunkter, förslag till förbättringar och inte minst skänka ett startkapital.

Nu lägger vi bort mobiltelefonen för idag och fortsätter med dagens lista. Och, som många gånger förr, kommer listans ämne ha en språklig anknytning. Den här gången är det irriterande felsägningar som ska synas. Och med felsägningar menar jag här uttal av ord eller fraser. Ja, ni märker själv vad jag menar om ni kollar ett par rader ner.


Topp 5 irriterande felsägningar:

5. Omständig
4. Åtminstonde
3. Egenkligen
2. Dra alla över en kant
1. Interjuv

Dagens ordvits:

-Jag hörde att du har varit i Rom.
-Nej, jag har Vatikanstaten.


57734-8